Home » VintageKustom.com » Repairing Kustom Amps » Kustom 200A-4 Volume won't turn off (Volume Knob)
Kustom 200A-4 Volume won't turn off [message #20636] Mon, 19 May 2014 01:29 Go to next message
swamprocker is currently offline  swamprocker
Messages: 22
Registered: January 2005
Location: Macungie, Pa.
Junior Member
It still has volume when the knob is all the way off, like it's turned up to 3?
Re: Kustom 200A-4 Volume won't turn off [message #20637 is a reply to message #20636] Mon, 19 May 2014 06:18 Go to previous messageGo to next message
stevem is currently offline  stevem
Messages: 4272
Registered: June 2004
Location: NY
Senior Member
Its time to get in the amp and try cleaning the volume pot with some cleaner and lube spray, or if that fails to help out then its time for a new 15k audio taper volume pot.
The other option if you play in a band is to have the other guys play loud enough that the amp is fine used on 3 or greater! LOL!
If you or a tech goes in the amp to clean and lube that pot, then all the other ones should get lubed up also even if the work fine.

[Updated on: Mon, 19 May 2014 06:20]

Report message to a moderator

Re: Kustom 200A-4 Volume won't turn off [message #20642 is a reply to message #20637] Thu, 22 May 2014 06:40 Go to previous messageGo to next message
swamprocker is currently offline  swamprocker
Messages: 22
Registered: January 2005
Location: Macungie, Pa.
Junior Member
Hi Steve, I was thinking some deoxit might fix the problem. I've cleaned lots of scatchy pots over the years but never had one that wouldn't turn off,lol. I do play in a classic rock band featuring "Creedence" and the other guys do play loud enough as well,lol. If the pot is shot i'll probably just swap the one from the right channel since i don't use that side and it works fine....Thanks, John p.s. I bought this head years ago from Kustom Dan.

[Updated on: Thu, 22 May 2014 06:43]

Report message to a moderator

Re: Kustom 200A-4 Volume won't turn off [message #20643 is a reply to message #20636] Thu, 22 May 2014 12:18 Go to previous messageGo to next message
chicagobill
Messages: 1949
Registered: April 2003
Senior Member
While you are in there, be sure that all of the ground connections are good and tight, as well as the jacks, etc.
Re: Kustom 200A-4 Volume won't turn off [message #20644 is a reply to message #20643] Thu, 22 May 2014 19:31 Go to previous messageGo to next message
swamprocker is currently offline  swamprocker
Messages: 22
Registered: January 2005
Location: Macungie, Pa.
Junior Member
chicagobill wrote on Thu, 22 May 2014 12:18
While you are in there, be sure that all of the ground connections are good and tight, as well as the jacks, etc.


Thanks for the note Bill
Re: Kustom 200A-4 Volume won't turn off [message #20645 is a reply to message #20636] Thu, 22 May 2014 19:38 Go to previous messageGo to next message
swamprocker is currently offline  swamprocker
Messages: 22
Registered: January 2005
Location: Macungie, Pa.
Junior Member
I'm also having trouble with the trem/vib, when i turn on the effect there is alot of noise behind it like an ocillating snowy tv sound.
Re: Kustom 200A-4 Volume won't turn off [message #20646 is a reply to message #20636] Fri, 23 May 2014 06:20 Go to previous messageGo to next message
stevem is currently offline  stevem
Messages: 4272
Registered: June 2004
Location: NY
Senior Member
If you the type that turns all the amps pots down when you are done with the amp then over the years that adds a ton of extra ware to the carbon trace of the pot(s) if they are not lubed up every 3 to 4 years!
so after you are done with the detoxit I would also get some control lube down into all of them also.

[Updated on: Fri, 23 May 2014 06:21]

Report message to a moderator

Re: Kustom 200A-4 Volume won't turn off [message #20647 is a reply to message #20645] Fri, 23 May 2014 12:30 Go to previous messageGo to next message
chicagobill
Messages: 1949
Registered: April 2003
Senior Member
swamprocker wrote on Thu, 22 May 2014 18:38
I'm also having trouble with the trem/vib, when i turn on the effect there is alot of noise behind it like an ocillating snowy tv sound.

Hiss and noise can be caused by a lot of things, but if the noise pulses with the speed control, that at least leads you to the front part of the circuit for the source of the noise.

It probably is a bad transistor, but it could be a resistor or a cap going bad too.
Re: Kustom 200A-4 Volume won't turn off [message #20683 is a reply to message #20636] Fri, 30 May 2014 16:10 Go to previous messageGo to next message
chicagobill
Messages: 1949
Registered: April 2003
Senior Member
As a follow up on the original volume control not shutting off the amp, I had a chance to review the schematic.

There is a 25uF cap connected to the CCW terminal of the volume control that carries the signal to the pot. If this cap opens up or loses value the signal will no longer be shunted to ground when the control is turned down. So if the pot is clean and checks out resistance wise, check the cap.
Re: Kustom 200A-4 Volume won't turn off [message #20686 is a reply to message #20683] Fri, 30 May 2014 21:24 Go to previous message
swamprocker is currently offline  swamprocker
Messages: 22
Registered: January 2005
Location: Macungie, Pa.
Junior Member
Thanks for that info on the cap Bill, I'm just getting inside the amp this weekend..
Previous Topic: pulsating loud bass static sound
Next Topic: new reverb tank too bassy
Goto Forum:
  


Current Time: Fri Apr #d 18:18:17 EDT 2020
.:: Contact :: Home ::.

Powered by: FUDforum 3.0.9.